Czym jest pellet? Jak rozpoznać opał wysokiej jakości?

Surowce energetyczne drożeją dziś w zastraszającym tempie, a deficyt węgla i ekogroszku sprawia, że wiele osób
posiadających piece na paliwa stałe zastanawia się nad zaopatrzeniem się w inny typ opału na zimę. Bardzo często
wybór ten pada na pellet drzewny, czyli materiał produkowany z tartacznych odpadów poprodukcyjnych. Zasadniczo są to
trociny i ścinki pozostałe po obróbce drewna iglastego lub liściastego, które zostały sprasowane i rozdrobnione na
mniejsze frakcje, tworząc charakterystyczny granulat. Produkowany bywa też z biomasy – słomy, siana, a nawet łusek
słonecznika. Niestety na rynku natrafić można na pellet niskiej jakości ze sztucznymi dodatkami, który nie spala się
dobrze, a pozostały w dużej ilości popiół może wpłynąć negatywnie na kondycję pieca, dlatego zakup tego surowca
powinien być dobrze przemyślany.

Zakup pelletu – na co zwrócić uwagę?


Choć na własną rękę nie jesteśmy w stanie przeprowadzić badań jakościowych wybranego opału, to w przypadku pelletu
drzewnego możemy organoleptycznie określić pewne cechy, które bezpośrednio przekładają się na wydajność spalania.
Dotychczas dobrym wskaźnikiem zakupu było po prostu kryterium ceny, jednak przy rosnącym popycie na surowce
energetyczne inne niż węgiel i ekogroszek, wyższa cena dziś nie musi oznaczać lepszej jakości. Warto jednak wybierać
produkty dostarczane przez sprawdzonego dystrybutora, który z racji dbania o swoją renomę nie zdecyduje się na
sprzedanie towaru wątpliwej wartości.

Dobry pellet drzewny to taki, którego granulki:

■ są suche (wilgotność poniżej 10%) i w obrębie jednej partii mają taki sam kształt oraz wielkość,
■ mają gładką powierzchnię, jednorodną strukturę i równomierny kolor drewna, a także przyjemny zapach,
■ podczas spalania pachną palonym drewnem i nie pozostawiają dużych ilości popiołu ani twardych osadów,
■ po wrzuceniu do wody, opadają na dno
■ zalane wodą szybko ją wchłaniają i pod jej wpływem powiększają się, a następnie rozpadają,
■ mają niską zawartość pyłu, a ich kaloryczność wynosi co najmniej 16,5%.

Sprawdź nasz Pellet drzewny Petrodom